Hemen Müşteri Temsilcisine Ulaş
T.C Vatandaşlarının kullandığı pasaport Türleri ve kullanım şartları hakkında bilgilendirme. Hangi pasaport türü ile hangi ülkelerde vize uygulamaları hakkında detaylı bilgiye vize rejim tablosu sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Pasaport; kanunda belirlenen yetkili makamlarca verilen ve hamillerine bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgedir.
5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 12’nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti namına verilmekte olan 5 çeşit pasaport bulunmaktadır. Pasaport türleri ve bu pasaportların tanzim edilebilmesi için istenilen belgeler aşağıda belirtilmiştir:
Umuma mahsus pasaportlar 60 sayfa olup, dış kapak rengi laciverttir. Umuma mahsus münferit ve umuma mahsus müşterek pasaport olarak iki türü vardır. Bu pasaportlar yurtiçinde İl Emniyet Müdürlükleri, yurtdışında ise Türkiye'nin Dış Temsilcilikleri tarafından verilir. Umuma mahsus müşterek pasaportlar ise toplu yolculuk yapmak isteyen en az 5 kişilik gruplara verilmektedir. Umuma mahsus münferit pasaportlar Pasaport Kanunu’nun 15’inci ve 17’inci maddelerine göre tanzim edilmektedir.
Umuma Mahsus Pasaportlar için Gerekli Belgeler
a) Pasaport Form Dilekçesi; Yurt içinde pasaport almak isteyen vatandaşlarımız, İl Emniyet Müdürlüklerinde satışa sunulan Pasaport İstek Formunu tam ve doğru bir şekilde doldurarak İl Emniyet Müdürlüklerine müracaat ederler.
b) Nüfus Hüviyet Cüzdanının Aslı Pasaport İstek Formuna yazılan bilgilerle nüfus hüviyet cüzdanındakilerin karşılaştırılmasına müteakip aynı anda nüfus cüzdanı vatandaşa iade edilir.
c) Fotoğraf; 4 adet (4.5x 6 ebatında) vesikalık fotoğraf (Temditlerde 2 adet)
d) Muvaffakatname; 5682 sayılı Pasaport Kanununun 17/C maddesi gereğince, reşit olmayanlar ve mahcurların kanuni temsilcilerinden istenilen muvafakatname (Noterden tasdikli olabileceği gibi, pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından da düzenlenmektedir.)
e) İşçi meşruhatlı veya işçi ailesi meşruhatlı pasaport almak isteyenlerden yurtdışında geçimlerini sağladıklarının belgelendirilmeleri için Türkiye İş Kurumlarından alacakları belge,
f) Öğrenci meşruhatlı pasaport almak isteyenlerden yurtdışına öğrenim için gideceklerini belgelendirmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğünden alacakları belge,
g) Pasaport cüzdan bedeli istenir.
2. Diplomatik Pasaportlar
Diplomatik pasaportlar 28 sayfa olup, dış kapak rengi kırmızıdır ve Pasaport Kanunu’nun 13’üncü maddesine göre tanzim edilmektedir. Bu pasaportlar Dışişleri Bakanlığı ile yabancı ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri tarafından verilir. Diplomatik pasaportlar, geçici görev veya seyahat için gidenlere görev veya seyahatlerinin süresine göre azami 2 yıl, daimi görevle gidenlere ise 4 yıl geçerli olmak üzere verilir. Diplomatik pasaportlar TBMM üyeleri, Bakanlar, yüksek mahkeme üyeleri, üst düzey askeri yetkililer ve belirli devlet görevlilerine verilmektedir. Diplomatik pasaport alabilecek durumda bulunan veya alan kimselerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği müddetçe eşlerine de diplomatik pasaport verilmesi veya bunların eşlerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilmesi mümkündür.
Diplomatik pasaport alan kimselerin sıfat ve vazifeleri devam ettiği müddetçe yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarına ve yine yanlarında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına dahi diplomatik pasaport verilir veya bunlar baba ve annelerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilir. Diplomatik pasaport alan kimselerin sıfat ve vazifeleri devam ettiği müddetçe yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarına ve yine yanlarında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına dahi diplomatik pasaport verilir veya bunlar baba ve annelerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilir. Diplomatik pasaportların refakat hanesine kayıtlı bulunanlar pasaport sahibi ile birlikte seyahat etmedikleri takdirde o pasaportu kullanamazlar.
Diplomatik Pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genelkurmay Birinci ve İkinci Başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, Orgenerallere, Oramirallere, eski Cumhurbaşkanlarına, Yasama meclisleri eski başkanlarına, eski Başbakanlara, Dışişleri eski Bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve Bakanlık Müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Büyükelçilik unvanı taşıyan Başbakan Müşavirleri ile Başbakan Dışişleri Danışmanlarına, Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılar, kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya milletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir.
Diplomatik Pasaportlar için Gerekli Belgeler
Nüfus Hüviyet Cüzdanı Aslı
4 adet (4.5x6 cm) vesikalık fotoğraf
Pasaport Cüzdan Bedeli
Muvafakatname: Reşit olmayanlar ve mahcurların kanuni temsilcilerinden istenilen muvafakatname (Noterden tasdikli veya pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş)
Diplomatik Pasaport Talep Yazısı: Dışişleri Bakanlığı veya ilgili büyükelçilik tarafından verilen talep yazısı.
3. Hususi Damgalı Pasaportlar
Hususi damgalı pasaportlar 52 sayfa olup, dış kapak rengi yeşildir ve Pasaport Kanununun 14’üncü ve Ek-4’üncü maddelerine göre tanzim edilmektedir.
Bu pasaportlar, T.B.M.M. eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet Memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.
Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.
Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir.
Devlet memuru olarak 1’inci, 2’nci ve 3’üncü derece kadrolarda bulunup da Hususi Damgalı Pasaport almaya hakkı olan Devlet memurları ile subay ve astsubayların taşıdıkları unvan ve/veya rütbeleri taşımakla beraber 1’inci, 2’nci ve 3’üncü derece kadroları almadan emekli olan veya ayrılanlardan Devlet memuriyetindeki hizmet süreleri, taşıdığı unvan ve/veya rütbeleri itibariyle bugün Hususi Damgalı Pasaport almaya hak kazananlar emsal alınmak suretiyle bunlara da Hususi Damgalı Pasaport verilir.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı nevide pasaport verilmesi mümkündür. Ancak hususi pasaport alma hakkına sahip olanların vefat etmesi durumunda çocukları bu tür pasaport alamazlar. Daha önce ebeveyni sağ iken çocuklarına verilmiş olan hususi damgalı pasaportlar geri alınır.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların yanında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocukları ile yayında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir veya bunlar baba ve annelerinin pasaportlarının refakat hanesine kaydedilir. Refakat hanesine kayıtlı bulunanlar, pasaport sahibi ile seyahat etmedikleri takdirde bu pasaportu kullanamazlar. Hususi damgalı pasaportlar talep edenin mensubu bulunduğu makamın yetkili amirinin başvurusu üzerine halen yurt içinde İl Emniyet Müdürlüklerince, yurt dışında ise yine aynı şartlar dahilinde İçişleri Bakanlığının muvafakatı ile Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine T.C.Büyükelçiliklerince verilmektedir.
Hususi Damgalı Pasaportlar için Gerekli Belgeler
Nüfus Hüviyet Cüzdanı Aslı
4 adet (4.5x6 cm) vesikalık fotoğraf (Temditler için 2 adet)
Pasaport Cüzdan Bedeli
Muvafakatname: Reşit olmayanlar ve mahcurların kanuni temsilcilerinden istenilen muvafakatname (Noterden tasdikli veya pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş)
Hususi Damgalı Pasaport Talep Yazısı: Çalışanlara ve emekli olanlara ait talep yazısı. Çalışanlar için kurum tarafından verilen, emekliler için İl Emniyet Müdürlüklerinden temin edilen talep yazısı.
Hususi Damgalı Pasaportlar İki çeşittir;
Çalışanlara ait hususi damgalı pasaport talep yazısı; hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların mensubu bulunduğu makamca, yetkili amir tarafından tasdiklenerek verilir.
Emeklilik veya çekilme sebepleriyle vazifelerinden ayrılmış olanlara ait hususi damgalı pasaport talep yazısı; bu durumda olanlar bu formu İl Emniyet Müdürlüklerinden temin ederler ve bu talep formunu doğru ve eksiksiz şekilde doldururlar.
Ayrıca çalışırken almış oldukları hususi damgalı pasaportlarını İl Emniyet Müdürlüklerine müracaatla yenilemek veya temdit ettirmek isteyen emekli vatandaşlarımızdan bir defaya mahsus istenen, kurumlarından emekli oldukları tarihteki kadro derecesini gösterir belge istenilmemektedir.
Ancak kurumlarından çekilme sebepleriyle ayrılan vatandaşlarımızın hususi damgalı pasaportlarının temdit müracaatları ile emekli olduktan sonra veya çekildikten sonra ilk defa hususi damgalı pasaport talebinde bulunan vatandaşlarımızın müracaatlarında kadro derecelerini gösterir belge istenmektedir.
4. Hizmet Damgalı Pasaportlar
Hizmet damgalı pasaportlar 52 sayfa olup, dış kapak rengi gri’dir ve Pasaport Kanununun 14’üncü maddesine göre tanzim edilmektedir. Bu pasaportlar, resmi vazife ile yurtdışına gönderilen devlet görevlilerine verilir. Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi bulunduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlar ile Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilenlere de hizmet pasaportu verilmektedir.
Anılan Kanun maddesine göre; Bu tür pasaportlar, diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi bulunduğu Milletlerarası Kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlar ile Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere de aynı nevi pasaport verilmektedir.
Hizmet Damgalı pasaportlar 4 seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevinin müddetine göre tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere tanzim edilir.
Halen bu tür pasaportlar yurt içinde Emniyet Genel Müdürlüğünce verilmektedir. Bu pasaportlardan süresi bitenler, talep edenin mensup bulunduğu makamın yetkili amirinin başvurusu ile İçişleri Bakanının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine T.C. Büyükelçiliklerince de aynı müddetler için beşer defa uzatılabilir.
Hizmet Damgalı Pasaportlar için Gerekli Belgeler
a) Nüfus Hüviyet Cüzdanı Aslı
b) 4 adet (4.5x6 cm) vesikalık fotoğraf (Temditler için 2 adet)
c) Pasaport Cüzdan Bedeli
d) Muvafakatname: Reşit olmayanlar ve mahcurların kanuni temsilcilerinden istenilen muvafakatname (Noterden tasdikli veya pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş)
e) Hizmet Damgalı Pasaport Talep Yazısı: Görevlendiren kurum tarafından verilen yazı.
5. Yabancılara Mahsus Damgalı Pasaportlar
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa olup, dış kapak rengi laciverttir ve Pasaport Kanunu’nun 18’inci maddesine göre tanzim edilmektedir. Bu pasaportlar, tabiiyetsiz veya tabiiyet durumları düzgün olmayan kişilere verilir.
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar iki nevidir:
A) Türkiye’ye yalnız bir giriş veya Türkiye’den yalnız bir çıkış için muteber olan pasaportlar
Giriş için verildiği takdirde Türkiye’ye girişin vukuu; Türkiye’den çıkış için verildiği takdirde de üzerindeki şerhte tasrih edilen memlekete vusul üzerine muteberliği nihayet bulacak olan bu pasaportların sahipleri tarafından itası tarihinden itibaren bir ay içinde bulunduğu memleketi terk etmek suretiyle kullanılması şarttır. Aksi takdirde yenilenmesi gerekir.
B) Bir gidiş ve geliş için verilen pasaportlar İçişleri Bakanlığının takdirine göre 3 ay, 6 ay, 1 yıl veya 2 yıl muteber olmak üzere tanzim edilir.
Her iki neviden yabancılara mahsus damgalı pasaportlar, İçişleri Bakanlığı ve yabancı memleketlerde, İçişleri Bakanlığının talebi veya tasvibi üzerine Dışişleri Bakanlığınca verilecek talimata istinaden, Türkiye Cumhuriyeti konsolosluk makamları tarafından verilir.
Yabancılara Mahsus Damgalı Pasaportlar için Gerekli Belgeler
a) Nüfus Hüviyet Cüzdanı Aslı
b) 4 adet (4.5x6 cm) vesikalık fotoğraf
c) Pasaport Cüzdan Bedeli
d) Muvafakatname Reşit olmayanlar ve mahcurların kanuni temsilcilerinden istenilen muvafakatname (Noterden tasdikli veya pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş)
e) Yabancılara Mahsus Pasaport Talep Yazısı: İçişleri Bakanlığı veya ilgili büyükelçilik tarafından verilen talep yazısı.
Sorumluluk Bildirgesi, Bu bilgiler, MKM Turizm tarafından sağlanmakta olup, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Seyahat ve vize düzenlemeleri zaman içerisinde değişebilir. Bu nedenle, seyahat planlarınızı yapmadan ve vize başvurularınızı gerçekleştirmeden önce ilgili resmi makamlardan güncel bilgileri doğrulamanızı önemle tavsiye ederiz. Sağlanan bilgilerin kullanımından doğabilecek herhangi bir zarardan MKM Turizm sorumlu tutulamaz.